Stichting ANGOB

 

Toegenomen horecageweld wordt aangepakt
POLITIE WIL GLAS DE KROEG UIT

In de horeca is het niet altijd plezierig toeven. Vooral niet in de vroege uurtjes van de volgende dag. Dan is er nogal eens ruzie en wordt er geweld gepleegd. Tegenwoordig vaak met een kapotgeslagen bierglas als wapen.

Een jaar of tien geleden werden bij gewelddadige caféruzies heel vaak messen gebruikt, bij voorkeur verboden messen als bijvoorbeeld stiletto's. Omdat de controle op het bezit van verboden messen steeds strenger is geworden, zowel door de politie als door portiers en uitsmijters, leek de veiligheid in de horeca te zullen toenemen. Echter, de ruziezoekers hebben teruggegrepen op het oude wapen van het kapotgeslagen bierglas.

Zo werden in het eerste halfjaar van 2010, in en bij de horeca van centrum Groningen al 33 mensen met een glas verwond. Ook in plaatsen als Enschede, Hengelo, Den Bosch en Tilburg, neemt het gebruik van een kapotgeslagen bierglas opvallend toe.

Diverse politiekorpsen willen daarom nu dat glas wordt vervangen door iets waarmee je niemand kunt verwonden. Bijvoorbeeld bekers van goed stevig plastic. Of glazen van gehard veiligheidsglas die in duizenden kleine stukjes uiteenvallen als je er een stuk vanaf probeert te slaan.
Bij tal van evenementen in ons land met grote bezoekersaantallen, zijn plastic bekers nu al verplicht volgens de verleende gemeentelijke eenmalige horecavergunning. In Engeland is in verschillende steden het gebruik van glas in kroegen en clubs helemaal verboden.

In enkele plaatsen van ons land praten gemeente, politie en plaatselijke horeca met elkaar over het terugdringen van het gebruik van een kapotgeslagen bierglas voor geweldpleging. Dat betreft met name de plaatsen die wij hierboven noemden.
In het centrum van Groningen hebben acht café's al besloten het glas te vervangen. Volgens de Groningse horeca is het niet nodig om in alle zaken in de stad het glas te vervangen. Alleen op plekken waar de kans op incidenten groot is. Dat zijn zaken die tot vroeg in de ochtend open zijn, en waar veel alcohol en drugs worden gebruikt.

Die laatste opmerking maakt duidelijk waar de oorzaak van de agressie vandaan komt : uit de consumptie van alcohol en drugs. En naarmate café's langer open zijn, wordt er meer geconsumeerd, waardoor de kans op incidenten toeneemt. In café's die om 01.00 uur of 02.00 uur sluiten, vindt veel minder vaak geweldpleging plaats dan in zaken die de gehele nacht open blijven.
Glas vervangen door plastic, heeft iets van symptoombestrijding. De ruziezoekers vinden dan wel weer iets anders dat zij als wapen kunnen gebruiken. Beperken van de geconsumeerde hoeveelheid alcohol is een effectievere manier om geweldpleging tegen te gaan.

Dingeman Korf