Stichting ANGOB

 

GEEN  BANDJE: GEEN ALCOHOL
Discotheek  “het Huis van Oranje” in Leidschendam verstrekt de bezoekers armbandjes waaraan hun leeftijd valt te herkennen. Aan de hand van die bandjes weet de barman aan wie hij welke drank mag schenken.

Half november startte de discotheek met een proef, waarbij de bezoekers zich bij de ingang moeten legitimeren. De 16- en 17-jarigen krijgen vervolgens een trendy, goud-fluorescerend armbandje. De barman weet dan dat zij 16 of 17 jaar oud zijn, en dat hij hen dus alleen drankjes met een alcoholgehalte beneden 15 procent mag verkopen. De 18-plussers krijgen een geel bandje, en mogen daardoor ook sterke drank bestellen. Stappers van 14 en 15 jaar mogen wel naar binnen, maar krijgen geen bandje. Zij mogen aan de bar alleen maar alcoholvrij bestellen.
Het systeem van “geen bandje : geen alcohol” komt uit Amerika. Het lijkt het ei van Columbus, maar is het zeker niet. 

Zoals alle legitimatie-systemen zonder foto, is het zo lek als een mandje. Jongeren kunnen een bandje van een ouder iemand lenen als zij naar de bar gaan. Of zij vragen zo iemand om ook voor hen een drankje mee te nemen. En bij de legitimatie aan de ingang, kan iemand ook wel eens met een legitimatiebewijs van een iets ouder iemand aankomen.

Het systeem van  “geen bandje: geen alcohol” , lijkt er dan ook meer op gericht om de barman te vrijwaren van vervolging wegens verstrekking van alcohol beneden de leeftijdsgrens. Exploitant en barkeeper kunnen beweren er alles aan gedaan te hebben om verkoop van drank aan te jonge bezoekers tegen te gaan.
Dat het systeem niet werkt, is hen natuurlijk onbekend !