Stichting ANGOB

 

TE JONG DRINKEN VERHOOGT DE KANS OP LATERE BORSTKANKER

Op jonge leeftijd veel alcohol consumeren, is niet alleen zeer schadelijk voor de hersenen waar je je verdere leven mee moet doen. Bij meisjes vergroot het daarnaast in sterke mate de kans om later borstkanker te krijgen. Aldus recent Amerikaans onderzoek.

Amerikaanse onderzoekers volgden de ontwikkeling van 7000 tienermeisjes gedurende een aantal jaren. Het bleek dat naarmate de meisjes meer alcohol dronken, zij meer kans hadden om kwaadaardige borstziekten te ontwikkelen. Die ziekten kunnen na (soms vele) jaren leiden tot borstkanker. Vandaar het woord ”kwaadaardig”. Zij die zo’n ziekte (gehad) hebben, lopen de rest van hun leven met een tijdbom die al dan niet zal afgaan vóór hun dood.

Meisjes die zes of zeven dagen per week alcohol dronken, hadden vijfmaal meer kans op kwaadaardige borstziekten dan de niet-drinksters. Zij die vier of vijf dagen in de week dronken, hadden een driemaal vergroot risico.

Van de andere kant bleken vrouwen die zo’n ziekte hadden, vaker en meer te drinken dan vrouwen onder zo’n ziekte. Het verband is dus wederkerig. In Groot-Brittannië drinken steeds meer jonge meisjes (11–15 jaar) veel alcohol. Velen doen aan lamzuipen
(”binge-drinking”). Daarnaast schatten Britse gezondheidsautoriteiten dat jaarlijks circa 600 sterfgevallen van borstkanker, te wijten zijn aan alcoholgebruik.
Door deze situatie heeft de uitkomst van het Amerikaanse onderzoek veel onrust veroorzaakt in Groot-Brittannië.

Volgens professor G.Colditz consumeren veel Britse tienermeisjes zo’n anderhalve fles wijn per week. Dat ligt boven het maximum voor volwassen vrouwen. De alcoholconsumptie tijdens de adolescentie moet volgens hem dan ook zo snel mogelijk fors worden teruggedrongen. Tijdens de adolescentie wordt het borstweefsel gevormd, en tijdens de vorming ”ingebakken” afwijkingen blijven een vrouw haar leven lang bij.