Stichting ANGOB

 

ZWARE DRINKERS ZIJN VROEG OUD

Zwaar drinken doet lichaamscellen sneller verouderen. Dat verhoogt
de kans op kanker. Aldus onderzoekers van de universiteit van
Milaan.

Oplettende waarnemers wisten het allang uit eigen aanschouwing : zware drinkers maken heel vaak een vermoeide indruk als zij nuchter zijn. Ook zien zij er oud en vaak afgeleefd uit voor hun leeftijd. Die visuele waarneming heeft nu een wetenschappelijke verklaring gekregen door onderzoek aan de universiteit van Milaan.

Wetenschappers van die universiteit onderzochten het Verouderings-proces vanuit een biochemisch en farmacologisch gezichtspunt. Daarbij werd het DNA vergeleken van 59 forse drinkers (tenminste vier glazen drank per dag) met dat van 197 qua leeftijd vergelijkbare personen die veel minder en/of slechts incidenteel dronken.

Het DNA van de forse drinkers was dat van oude mensen. De zogenaamde telomeren waren sterk in lengte afgenomen, soms wel met de helft. Een kenmerkend ouderdomsverschijnsel. Vroegtijdige veroudering vergroot de kans op het krijgen van ouderdomsziekten. De onderzoekers noemen met name kanker. Wij vermoeden dat ook ouderdomsdiabetes, dementie en heel misschien zelfs reuma, mede door die biochemische veroudering veroorzaakt of versterkt worden.