Stichting ANGOB

 

Pil tegen kater kan niet bestaan
WEER IETS BEDACHT TEGEN DE KATER

Voor degenen die regelmatig gaan stappen is het een bekend verschijnsel: de volgende ochtend een kater. Men voelt zich lamlendig, is vaak misselijk of heeft hevige hoofdpijn. Met het nieuwe drankje Reset zou aan die ellende een eind gemaakt kunnen worden.

Een kater is een complex verschijnsel. Een "pil" tegen de kater is dan ook tot op heden niet uitgevonden. Sterker nog, het is onwaarschijnlijk dat die ooit uitgevonden zal worden. Het enige wat er tegen te doen valt is minder drinken.

De hoofdpijn die bij de kater hoort, valt op zichzelf wel gedeeltelijk te verminderen met aspirine of paraceetamol. Maar het lamlendige gevoel of de misselijkheid gaan er niet van over. De afbraak van alcohol in de lever verloopt vrij langzaam. De volgende ochtend zit er vaak nog alcohol in het bloed, en zeker het belangrijkste afbraakproduct van alcohol : aceetaldehyde. Beide voor zowel de hersenen als voor de lever giftige producten. Een kater is voor een deel simpelweg een vergiftigingsverschijnsel. Maar er is meer.

Alcohol werkt vochtafdrijvend, hij zet de nieren aan om meer urine te produceren. Daardoor droogt het lichaam uit. Die relatieve verdroging strekt zich ook uit tot de hersenen, en dat geeft hoofdpijn die met een pilletje nooit volledig te verdrijven valt. Het enige wat helpt is na ieder glas drank een minstens even grote hoeveelheid mineraalwater drinken voordat men begint aan een volgend glas drank.

Naast uitdrogingshoofdpijn omvat een kater ook nog sulfiethoofdpijn. Met name in wijn wordt sulfiet gebruikt als conserveermiddel. Stopt men bij het bottelen teveel sulfiet in de drank, dan krijgt men de beruchte chateau migraine.
Een kater wordt verder verergerd door te drinken in een rokerige of lawaaiïge omgeving. Voor een deel is een kater daarnaast dus een vermoeidheidsverschijnsel. Dat draagt bij aan het gevoel van lamlendigheid.
Van het nieuwe drankje Reset wordt beweerd dat het de afbraak van aceetaldehyde in de lever versnelt. Zolang er nog alcohol in het bloed aanwezig is, wordt er echter continu aceetaldehyde nageleverd. Uitsluitend de aceetaldehyde aanpakken, is bovendien gezien het voorgaande onvoldoende om de kater te verdrijven. Reset pakt de uitdrogingshoofdpijn, de sulfiethoofdpijn, en de lamlendigheid niet of onvoldoende aan. Het enige wat echt helpt tegen een kater is minder of niet te drinken!