Stichting ANGOB

 

ALCOHOL EN HUIDKANKER

Nieuw onderzoek, gepubliceerd in het decembernummer van het tijdschrift "Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention" , heeft nader bewijs geleverd voor het verband tussen alcoholgebruik en melanoom. Ook constateerden de onderzoekers verschillen tussen de diverse soorten dranken.

De onderzoekers onder leiding van prof. Andrew Rivera gebruikten de gegevens van drie prospectieve bevolkingsonderzoeken waarbij regelmatig het alcoholgebruik van de deelnemers was vastgelegd. Onder die deelnemers vonden zij 1374 gevallen van invasief (= kwaadaardig) melanoom.

In 2014 had een onderzoeksgroep onder leiding van dr. Eva Negri al aangetoond dat alcohol de kans op melanoom vergroot. Melanoom is de gevaarlijkste vorm van huidkanker. Vorig jaar verscheen een publicatie die aantoonde dat ook plaveiselcel carcinoom, de tweede belangrijke vorm van huidkanker door alcohol wordt bevorderd.

De onderzoeksgroep van prof. Rivera constateerde een verband tussen de hoogte van het alcoholgebruik en de kans op melanoom. Hoe meer alcohol, hoe groter de kans. Elk dagelijks genoten glas verhoogt de kans met relatief 14 procent. Enigszins tot hun verrassing constateerden zij dat ook het type drank verschil maakt voor het risico. Het hoogste risico leverde witte wijn.

Vanouds bekend is het feit dat huidkanker het vaakst voorkomt bij mensen met een blanke huid. Rivera en medewerkers constateerden dat vergroting van de kans op melanoom, onafhankelijk is van de huidskleur. De huidskleur geeft geen bescherming tegen het effect van alcohol, maar wel in beperkte mate tegen het effect van zonlicht.
Tot hun verrassing vonden Rivera cs dat de kans op melanomen het grootst was op lichaamsdelen die minder aan de zon zijn blootgesteld. Blijkbaar geeft langdurige blootstelling aan daglicht zonder zon, de huid enige weerstand tegen de ontwikkeling van huidkanker.

Met de zomer in het vooruitzicht adviseren wij: houd je zonnebad alcoholvrij