Stichting ANGOB

 

Wetenschappers en tandartsen maken zich zorgen over 
het verwoestend effect op het gebit van mixdrankjes en breezers

Wetenschappers en tandartsen maken zich zorgen over de werking van de populaire mixdrankjes en breezers op het gebit. Door de combinatie van zoet en zuur kunnen zij het glazuur van tanden en kiezen aantasten. Dat heeft na enige tijd een verwoestend effect op het gebit.

Al langer is bekend dat het veelvuldig drinken van cola’s buitengewoon slecht is voor de toestand van het gebit. Cola’s bevatten een combinatie van suiker en diverse zuren. Recente signalen uit de tandartswereld duiden er op dat de mixdrankjes en breezers eenzelfde werking vertonen als cola’s.

Tandarts Rietmeijer uit Laren ziet in zijn praktijk een toenemend aantal jonge patiënten, in de leeftijd van 16 tot ongeveer 24 jaar, van wie het gebit opeens sterk verslechtert. Jongeren die een prima gebit hadden, zitten dan ineens in de behandelstoel met vijf of zes gaatjes. Als hij probeert te achterhalen hoe dat komt, blijkt vaak dat de patiënten veel drankjes als Bacardi Breezer of Smirnoff Ice te zijn gaan drinken. Volgens hem zou het voor het gebit van zijn patiënten beter zijn geweest als zij  “gewoon bier waren blijven drinken”.

De aantasting van de glazuurlaag door de mixdrinks, maakt tanden en kiezen vatbaarder voor verder verval door caries. Ook worden zij gevoeliger voor warmte en kou. In de ergste gevallen moeten zij worden getrokken.

In het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam heeft men eveneens gebitsaantasting geconstateerd die hoogstwaarschijnlijk toe te schrijven is aan de werking van de populaire mixdrankjes. Hier heeft men ook publicaties uit Scandinavië en uit Groot-Brittannië gesignaleerd, waarin dezelfde schade aan het gebit wordt toegeschreven aan de hippe alcoholhoudende drankjes. 

Gewoon ongezoet vruchtensap drinken blijft toch het allergezondst!