Stichting ANGOB

 

THEE TEGEN HART- EN VAATZIEKTEN
Wetenschappelijke onderzoekers zijn als het goed is, niet gauw tevreden. Iets moet driedubbel en dwars, en van alle mogelijke kanten onderzocht zijn, voordat zij de conclusies als een vaststaand feit accepteren. Zo konden wij onlangs weer eens in de dagbladen lezen, dat ontdekt was dat het regelmatig drinken van thee, de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten flink vermindert.

Dat bericht zal bij velen een gevoel opgeroepen hebben van "waar, en wanneer, heb ik dat eerder gelezen?". Wij hebben het voor u nagezocht. Het was in 1993 dat onderzoekers van TNO Voeding, op grond van een langjarig onderzoek onder de bevolking van Zutphen, tot de conclusie waren gekomen dat het regelmatig drinken van thee de kans op een hartaanval drastisch verkleinde.   

Ditmaal waren het onderzoekers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, die tot dezelfde conclusie kwamen. Net als de onderzoekers van TNO noemen zij thee, appels en uien als beschermers tegen hart- en vaatziekten. Deze consumptieartikelen bevatten flavonoïden, die beschadiging van de vaatwand tegengaan.  

De Rotterdamse onderzoekers bevelen aan om minstens vier koppen thee per dag te drinken. Dat zou voldoende zijn om de kans op een hartinfarct met ruim veertig procent te verminderen. Appels en uien hebben een geringer effect.

De rode wijn, die zo vaak wordt aanbevolen om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen, kan dus zonder problemen vervangen worden door de veiligere drank thee. Dat is een goede zaak, want de alcohol uit de wijn brengt nogal wat schadelijke neveneffecten teweeg.