Stichting ANGOB

 

NIET DE DRANK, MAAR DE DRINKERS
Matige gebruikers van wijn, hebben gemiddeld een gezonder hart en gezondere bloedvaten dan matige gebruikers van bier. Wetenschappers met een voorkeur voor wijn, hebben daaruit nogal eens de overhaaste conclusie getrokken dat matig gebruik van wijn een positieve uitwerking op de gezondheid zou hebben. Onzin, zegt dr. E. Mortonson van de universiteit van Kopenhagen. Het verschil komt niet uit de drank voort, maar uit de drinkers zelf.

Mortonson onderzocht als proefpersonen 700 inwoners van Kopenhagen, ongeveer evenveel wijndrinkers als bierdrinkers. Het bleek dat de wijndrinkers gemiddeld een hogere intelligentie, een hogere opleiding en een hogere sociaal-economische positie hadden dan de bierdrinkers. Daardoor hadden de wijndrinkers gemiddeld genomen verstandiger voedingsgewoonten en een gezondere leefstijl. Nogal logisch dat zij dan ook een betere gezondheid hadden.

Het onderzoek van Mortonson ondermijnt veel conclusies van allerlei onderzoek naar het gunstig effect van wijngebruik. Laten wij het dus maar bij druivensap houden !