Stichting ANGOB

 

STEEDS MEER BIER BIJ NJMEEGSE VIERDAAGSE

De Nijmeegse wandelvierdaagse verandert steeds meer van een sportief evenement in een publieksspektakel. De commercie dringt zich gaandeweg meer op de voorgrond, en het bier vloeit er rijkelijk. Zoals een deelnemer ons zei : het begint steeds meer op carnaval te lijken.

Van een ANGOB-lid en van een NIVON-lid, die allebei zelf meeliepen, hoorden wij nagenoeg gelijke verhalen. Nijmegen staat een week lang bol van de feesten. Veel publiek komt uitsluitend als toeschouwer en/of voor de feesten. Daardoor is de Vierdaagse als evenement nauwelijks meer van de wandelaars. De enorme mensenmassa heeft uiteraard veel commercie aangetrokken. Daartussen heeft ook de bierindustrie zich breed gemaakt.

Onderweg wordt op steeds meer plaatsen bier verkocht. 's Morgens lopen er al straal bezopen figuren tussen het publiek. In de loop van de dag worden dat er steeds meer. En de politie treedt daar niet tegen op, hoewel het voor iedereen duidelijk is dat de betreffende figuren vèr boven hun theewater zijn. Blijkbaar is openbare dronkenschap in Nijmegen niet strafbaar tijdens de Vierdaagse. Overigens nemen ook heel wat wandelaars onderweg een biertje.

Bij de finish is het hek helemaal van de dam. Daar zitten grote aantallen deelnemers uit te rusten van de vermoeienissen met een biertje in de hand. De oude aanbeveling "bij sport geen alcohol" is door hen naar de prullenbak verwezen.

De catering bij de finish is in handen van Albron, het bedrijf waarin de vroegere SOV-kantines, die alcoholvrije kantine-exploitatie voorstonden, zijn opgegaan. Albron is ook één van de sponsors van de Nijmeegse vierdaagse (naast bijv. gemeente, KNBLO, Rode Kruis, enz.).
Albron verkocht dit jaar in vijf dagen 39.500 liter bier. Omgerekend zijn dat maar liefst 158.000 pilsjes. De omzet aan koffie en thee, gezamenlijk ruim 27.000 kopjes, stak daar zeer schamel bij af. Van enige ontmoediging van alcoholgebruik was niets te bespeuren. Het erfgoed van de SOV is door Albron blijkbaar definitief in de prullenbak gedeponeerd. Wij denken dat Albron veel vroegere SOV-leden en -medewerkers ernstig teleurstelt met die ongeremde bierverstrekking.