Stichting ANGOB

 

ZATLAPPENTERREUR TEISTERT EUROPA

Het sociale leven wordt in Europa tegenwoordig in verregaande mate ontwricht door het wangedrag van dronken menigten. Ongestoord genieten is er nauwelijks meer bij. Vakanties en voetbal hebben er het meeste van te lijden.

De overlast door alcoholgebruik dateert niet van vandaag of gisteren. In feite was hij er een eeuw geleden ook al. Maar hij was niet zo massaal als tegenwoordig. Tussen 1920 en 1965 was hij zelfs uitgesproken klein. Daardoor werd hij algemeen gedoogd. "Ach, dat hoort erbij als je jong bent". De afgelopen kwart eeuw is hij echter ieder jaar erger geworden. Vandaag kunnen we rustig spreken van een zatlappenterreur.

Al jaren kan er geen belangrijke voetbalwedstrijd gehouden worden of er moet een heel politieleger op de been gebracht worden om de dronken hooligans een beetje in toom te houden. En dan loopt het soms nog uit de hand. De speciale supporterstreinen moesten afgeschaft worden omdat er teveel vernield werd, en de overige dienstregeling gestoord werd door misbruik van de noodrem. Nu rijden ze met bussen, onder politie-escorte.

Vakanties zijn voor veel jongeren een gelegenheid geworden om met zoveel mogelijk leeftijdgenoten zo lang mogelijk dronken te zijn. In dat opzicht berucht geworden zijn vooral Renesse en Terschelling, en in iets mindere mate Texel en Noordwijk. Maar ook op de Veluwe doet het verschijnsel zich voor.

Ook in het buitenland vieren grote aantallen Nederlandse jongeren een zeer alcoholische vakantie. Dat heeft regelmatig geleid tot massale vechtpartijen tussen Engelse, Duitse en Nederlandse jongeren. Al in 2000 verschenen er artikelen in de Nederlandse kranten met koppen als "Alcoholtoerisme schaadt Nederlandse naam in het buitenland". Er waren toen incidenten aan de Spaanse costa's, op Kreta, op Kos en op Mallorca.

Die incidenten waren geen eenmalig verschijnsel. Met name de Spaanse costa's werden al jaren geteisterd door horden dronken jongeren met vakantie. Zomer 2004 liep het daar helemaal uit de hand. De minister van binnenlandse zaken van Catalonië vaardigde vervolgens een aantal maatregelen uit. De kroegbazen waren woedend, maar de rest van de inwoners haalde opgelucht adem. Want speciale aanbiedingen zoals elk derde drankje gratis, werden verboden. Ook het optreden tegen openbare dronkenschap werd veel strenger. Maar herfst 2007 konden wij in de krant nog lezen dat Britse toeristen hun vakantie relatief vaak beeindigen achter de tralies.

Het uitgaansleven is een ander terrein waar sprake is van zatlappenterreur. Uitgaan is voor veel jongeren synoniem geworden voor "je volgieten". Vernielingen en gewelddadigheden zijn daardoor aan de orde van de dag. Wie er wat van zegt, kan klappen krijgen. Dat heeft in ons land alleen al tot ettelijke doden geleid. Eveneens "volgegoten" Nederlandse militairen in het buitenland misdroegen zich de afgelopen twee jaar na kroegbezoek in Noorwegen en op Kreta.

De nieuwste rage onder alcohofiele jongeren, speciaal onder de Britse, zijn vrijgezellen-partijen (bachelor parties) in het voormalige Oost-Europa. De drank is daar een stuk goedkoper dan in West-Europa. Zij trekken er massaal heen met chartervluchten, laten zich vollopen, en reizen half of heel lam na 48 uur weer terug. Favoriete bestemmingen waren tot voor kort Praag, Bratislava en Krakau (Kraków op zijn Pools). In Bratislava heeft de plaatselijke overheid inmiddels maatregelen genomen om dergelijke parties van Britse jongeren te weren. Ook in Kraków zijn al maatregelen getroffen. Maar de organisatoren zoeken voortdurend nieuwe bestemmingen.

Het is tijd voor drastische maatregelen op Europees niveau.
Dingeman Korf