terug

Alcohol tijdens zwangerschap verhoogt kans op autisme

Het is inmiddels ruim drie jaar geleden dat in ons land de Gezondheidsraad advies uitbracht over alcohol en zwangerschap. Kort samengevat luidde dat advies: geen alcohol bij conceptie, zwangerschap en lactatie. Sindsdien zijn diverse wetenschappelijke publicaties verschenen die dat advies verder onderbouwd hebben. Afgelopen maart verscheen er een Britse publicatie die meldt dat alcohol tijdens de zwangerschap de kans op autisme bij het kind vergroot.

In Groot-Brittannië wordt minder streng gewaarschuwd tegen alcoholgebruik tijdens de zwangerschap dan in ons land. In ons land stelt de Gezondheidsraad dat er geen veilige grens valt aan te geven waarbeneden alcohol tijdens de zwangerschap geen kwaad kan. Neem daarom het zekere voor het onzekere en drink helemaal niet.

In Groot-Brittannië redeneerde men tot voor kort net andersom. Er zou geen onomstotelijk bewijs zijn dat uiterst geringe hoeveelheden schadelijk zijn voor het ongeboren kind, dus mogen zwangeren best af en toe een glaasje drinken. Zo stelde het National Institute for Health and Clinical Excellence (NIHCE) afgelopen herfst nog, dat ná de eerste drie maanden van de zwangerschap, vrouwen best een paar keer per week een glaasje wijn mogen drinken.

De zwakkere waarschuwing in Groot-Brittannië heeft tot gevolg dat het aantal zwangeren dat alcohol blijft drinken daar hoger ligt dan in Nederland of de Skandinavische landen. In Nederland drinkt 35 tot 40 procent van de zwangeren af en toe een glaasje. In Groot-Brittannië drinkt ruim 50 procent van de zwangeren enkele malen per week een glaasje.

Afgelopen maart publiceerde de Britse psychiater R. Mukherjee de uitkomst van een onderzoek naar alcoholschade bij kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap alcohol waren blijven gebruiken. Onder die kinderen bleek autisme significant vaker voor te komen dan onder kinderen van niet-drinkende moeders. Volgens Mukherjee is hersenbeschadiging tijdens de zwangerschap door alcoholgebruk van de moeder de oorzaak.

Eerder was al uit onderzoek gebleken dat ook de ontwikkeling van de fijnmotoriek gestoord wordt door alcohol tijdens de zwangerschap. En daarvoor was al vastgesteld dat de ontwikkeling van de hersenen het sterkst gestoord wordt door alcohol gedurende de maanden 4 tot en met 6 van de zwangerschap. En nu dan de verhoging van de kans op autisme. Hoog tijd voor het NIHCE om zijn advies bij te stellen. Dat is gebeurd.

Het advies van het NIHCE luidt nu dat alcoholgebruik liefst geheel vermeden dient te worden gedurende de gehele periode van de zwangerschap. Als vrouwen persé toch willen drinken, dan in ieder geval niet meer dan een glas of twee à drie in de week.

Dingeman Korf