Met de zomervakanties op komst, verschenen in de pers weer diverse berichten over de prijsverschillen tussen de verschillende vakantielanden. Zowel de prijzen voor diner plus overnachting, als de prijzen voor alcoholica lopen bijzonder sterk uiteen over Europa.
In het algemeen geldt dat in Oostelijke en Zuidelijke richting de prijzen lager liggen dan bij ons, en in Noordelijke richting hoger. Veranderingen in de wisselkoersen kunnen dat versterken of afzwakken. Zo steeg het Britse pond het afgelopen jaar 6,5 procent ten opzichte van de euro. Was de gemiddelde prijs voor diner plus overnachting in Groot-Brittannië vorig jaar 1% lager dan bij ons, dit jaar is die prijs 7% hoger. Drank is er altijd al duurder geweest dan bij ons, het prijsverschil bedraagt nu 43%.
Ook Zwitserland is flink duurder geworden, de frank steeg in 3 jaar met 20% ten opzichte van de Euro. Een diner plus overnachting is er gemiddeld 62% duurder dan bij ons. De kroon spant trouwens Noorwegen, met een 79% hogere gemiddelde prijs. Net onder Zwitserland vinden we Zweden en Denemarken.
Wie goedkoop wil dineren en overnachten moet richting Hongarije of Tsjechië (ca 50%, resp. 40% goedkoper). Ook Slowakije, Portugal en in iets mindere mate Spanje behoren tot de goedkope landen. De prijs in de populaire vakantielanden Frankrijk en Duitsland ligt vrijwel op Nederlands niveau.
Berucht zijn de zuipvakanties van sommige jongeren. Engelse, Duitse en Nederlandse jongeren hebben zich in Zuid-Europa daarmee een slechte naam verworven. In Spanje ligt de gemiddelde prijs voor drank 13% beneden het EU-gemiddelde. In Griekenland echter evenveel erboven. Goedkope drank is er wel in Frankrijk (- 12%) en Portugal (- 11%), vooral door de lage wijnprijzen in die landen (weinig of geen accijns op wijn). Duitsland heft eveneens geen accijns op wijn. Daardoor behoort ook dat land tot de goedkope alcohollanden.
De allergoedkoopste alcohol vinden wij in Bulgarije, maar liefst 33% beneden het EU-gemiddelde. Ook in Roemenië (- 25%) en Hongarije (- 21%) is drank bijzonder goedkoop. Nu zal dat voor weinigen een doorslaggevend argument zijn. Echter, de stranden van Bulgarije en Roemenië doen niet onder voor die van Spanje en Griekenland. De grote touroperators organiseren dan ook reeds jongerenreizen naar die landen. Het toezicht is er wat strenger, maar wij vrezen dat Westeuropese jongeren zich daar een even slechte naam zullen verwerven als in Spanje en Griekenland.
Duurder dan het EU-gemiddelde is alcohol vooral in de Skandinavische landen, Finland, Ierland en Engeland. Daar trekken dan ook geen jongeren heen voor wie goedkope drank één van de ingrediënten voor het vakantievieren is.
In het kader van de vorming van één Europese markt, zal er nog heel wat moeten veranderen aan de accijnsheffing op alcohol in diverse landen.