De toename van de consumptie van mixdrankjes gaat vooral ten koste van het traditionele pilsje. De bierbrouwers hebben een tegenoffensief gelanceerd: bier met een toegevoegd smaakje.
Daar geven zij veel geld aan uit. Dat maakt de bierbrouwers jaloers. Zij hebben dus een tegenoffensief gelanceerd : bier met een toegevoegd smaakje.
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting heeft becijferd dat jongeren tussen de 15 en 24 jaar meer geld uitgeven aan alcohol dan aan kleding. Gemiddeld verdrinken zij per maand een bedrag van bijna 84 euro. Hun materiële wensen (brommer, “mobieltje”, auto, stereo installatie) zijn vervuld, en sparen is niet populair. Dus besteden zij veel geld aan hun alcoholconsumptie.
De alcoholbranche houdt natuurlijk goed bij aan welke dranken die jongeren hun geld uitgeven. Daarbij heeft zij al enkele jaren geconstateerd dat het aandeel van de mixdrankjes sterk toenam. Deze mierzoete, en vaak extreem dure drankjes, waarin je de alcohol nauwelijks kunt proeven, zijn razend populair onder jongeren. De zoete, fruitige smaak appelleert in hoge mate aan de smaak van de jeugdige consumenten. Ook verpakking en etikettering zijn gericht op de smaak van een jeugdig publiek.
Het spreekt welhaast vanzelf dat het succes van de mixdrankjes de bierbouwers jaloers heeft gemaakt. Zij hadden tot een paar jaar geleden de jongerenmarkt vrijwel voor zich alleen. Nu is er zware concurrentie.
Met name de producten Bacardi Breezer en Smirnoff Ice hebben een groot marktaandeel veroverd. Nu komen de bierbrouwers met eigen mengdranken, om mee te profiteren van de rage van vandaag.
Grolsch brouwt sinds kort twee biermixen met een exotisch smaakje : Grolsch Lemon en Pink Grapefruit. Hiermee hoopt de bierbrouwer “de consument in het jongere marktsegment” te bereiken die de smaak van bier niet op prijs stelt. Grolsch zegt te vrezen dat de mixdranken onder jongeren een “serieus alternatief voor bier” dreigen te worden. Waar men dan veiligheidshalve aan toevoegt dat men uiteraard het oog heeft op jongeren boven de 16 jaar. Een beetje schijnheilig dat laatste, gezien de stijl van aanpak bij het promoten van de drankjes.
Ook bij Heineken wil men iets te bieden hebben voor de jeugdige consument die bier niet lekker vindt. Daartoe heeft men de “Heineken Longnecks” op de markt gebracht. Ook hier twee smaken : Desperado en Amstel Bright. Maar anders dan Grolsch, die het bij de citrusvruchten zoekt, voegt Heineken een likeursmaak aan het bier toe. Bij de desperado is dat tequila, en bij Amstel bright is het curaçao. Bij Heineken volgt men dus juist het sterke-drankdeel van de mixdranken na, terwijl men bij Grolsch het fruitdeel heeft nagevolgd. Zeer onlangs tenslotte kwam ook Bavaria met zijn eigen mixbier.