terug

Botten ook sterk te houden zonder alcohol

Vorige maand verschenen koppen in de kranten als zou een pilsje per dag goed zijn voor de sterkte van de botten. Een team van onderzoekers van het Kings College (Engeland) en van de Harvard universiteit (VS) had ontdekt dat bier één van de beste leveranciers van silicium is. Dat mineraal is van groot belang voor de sterkte van botten.

Ouderen zouden overigens weinig baat hebben bij het silicium uit bier. Bij vrouwen na de overgang zou het zelfs helemaal geen effect hebben. Maar wanneer voor die tijd de botten met extra silicium versterkt zijn, werkt dat nog heel lang na.

Dat er in alcoholvrij bier net evenveel silicium zit als in het genoemde pilsje, bleef in de krantenberichten onvermeld. Wel werd vermeld dat er ook geringe hoeveelheden silicium aanwezig zijn in sommige graanproducten en bonen. Niet helemaal onverwacht natuurlijk, want het silicium in bier is afkomstig uit de gerst waar dat bier van gebrouwen is. Gerst behoort tot de granen. De suggestie als zou er in granen minder silicium zitten dan in bier, is dus in ieder geval voor gerst onjuist. 

Gezien de vele nadelige effecten van alcohol, is het dus verstandig om te zorgen voor een voldoende inname van silicium door het consumeren van meergranenbrood, bonen, bladgroente en alcoholvrij bier.

Waar zou trouwens die hardnekkige neiging vandaan komen om telkens weer juist alcoholhoudende drank aan te bevelen voor de inname van gezondheidsbevorderende stoffen?