De afgelopen jaren is de viering van koninginnedag in Amsterdam steeds meer ontaard in een zuipfestijn. Triest dieptepunt was de viering vorig jaar. Het gemeentebestuur besloot in december dat zoiets niet weer mocht gebeuren, en vaardigde een aantal maatregelen uit. Onder zware druk vanuit de horeca, is maart dit jaar een belangrijke maatregel, de verplichting tot evenementenbier, teruggedraaid.
Vorig jaar braken aan het eind van de koninginnedag rellen uit bij het Centraal Station. Duizenden bezoekers die naar huis wilden, konden door de massale toestroom het station niet in. Netjes op je beurt wachten, is voor aangeschoten personen teveel gevraagd. En zo braken er op verschillende plaatsen in de menigte ordinaire dronkemansrellen uit. Ook vielen in het station en in de treinen dronken figuren hun medereizigers lastig.
In december vaardigde het gemeentebestuur een aantal maatregelen uit. Feestvierders zouden nog slechts met één blikje of bekertje drank over straat mogen. Geen kratten en trays meer. En al helemaal geen flesjes, want daarmee was ook nogal wat geweld gepleegd. Dronken mensen, en mensen met kratten of trays, zouden uit het station en uit de treinen worden geweerd. En tenslotte, op straat zou alleen zogenaamd evenementenbier, met een alcoholgehalte van 2 procent, verkocht mogen worden.
Laatstgenoemde maatregel schoot de horeca in het verkeerde keelgat. Waarom zou er geen gewoon bier, met 5 procent alcohol geschonken mogen worden, terwijl er wel wijn met 10 of meer procent alcohol, althans op de terrasjes verkocht mocht worden ? Dat het merendeel van de bierdrinkers niet op een terrasje gaat zitten, maar zich al drinkend door de stad verplaatst, en vaak continu blijft drinken, werd voor het gemak maar even vergeten.
Midden februari tekenden de Amsterdamse cafébazen protest aan tegen de verplichting tot evenementenbier. Eind van die maand maakte burgemeester Cohen hen nogmaals duidelijk, dat horeca-ondernemers op straat alleen tapinstallaties voor licht bier neer zouden mogen zetten. Per slot van rekening was straatverkoop van wijn, dus buiten de horeca-etablissementen en hun terrasjes, helemaal niet toegestaan.
Nog geen maand later gingen burgemeester en wethouders alsnog door de knieën voor de druk vanuit de plaatselijke afdeling van “Koninklijke” Horeca Nederland. De horeca-ondernemers kregen toestemming om ook op straat, vanuit tijdelijke tapinstallaties, gewoon bier te verkopen.
Wij vragen ons af wat de inwoners van Amsterdam die met de overlast geconfronteerd worden, vinden van de houding van hun gemeentebestuur.