terug

Grolsch komt met alcoholhoudende frisdrank

Het nieuwste product op de alcoholmarkt heet frisbier. Grolsch denkt daarmee een gat in de markt te kunnen vullen (en zijn eigen portemonnaie). Dit “doordrinkbare” product zal naar onze mening echter de alcoholproblematiek in ons land alleen maar ernstiger maken.

In “de Geheelonthouder” van maart jl. berichtten wij over een offensief van de bierbrouwers om de groeiende populariteit van de mixdrankjes in hun richting om te buigen. Jongeren keren zich namelijk in toenemende mate af van het traditionele pilsje. Daarvoor in de plaats kiezen zij alcopops, breezers en shooters. Deze zoete, fruitige, maar vaak fors alcoholhoudende drankjes, zijn de afgelopen jaren snel populair geworden onder jongeren. Met name Bacardi Breezer en Smirnoff Ice hebben een groot marktaandeel veroverd, ondanks hun hoge prijs.

Vier maanden geleden zijn de bierbrouwers gekomen met hun eigen mengdranken. Zij hebben aan bier een exotisch smaakje toegevoegd.  Grolsch heeft Grolsch Lemon en Pink Grapefruit op de markt gebracht, bieren waaraan de smaak van de genoemde citrusvrucht is toegevoegd. Heineken kwam met Desperado (met tequila-smaak) en Amstel Bright (met curaçao-smaak).

Midden mei kwam Grolsch met iets geheel nieuws : “frisbier”. Het is verkrijgbaar in drie verschillende smaken, met elk een eigen kleur. 

De roepnaam van het nieuwe product is “Zinniz”. De smaken zijn “crispy lime” (geel gekleurd), “orange twist” (oranje) en “tropical red” (uiteraard rood gekleurd). Het alcoholgehalte bedraagt 5 procent.

Grolsch zegt dat “het jongere marktsegment”, de categorie in de leeftijd van 18 tot 35 jaar, steeds minder pils drinkt. De brouwer heeft marktonderzoek naar de oorzaak daarvan laten doen. Daaruit is geconcludeerd dat de jongere consumenten een dorstlessend, verfrissend, minder bitter en goed “doordrinkbaar”product willen.

Onderzoek met een panel van proefpersonen van genoemde leeftijd, heeft uitgewezen dat 70 procent van de proevers “”Zinniz” als een nieuw en fris drankje ervaart. Voor Grolsch voldoende om in een zware reclamecampagne te investeren. Een bedrag wil men overigens niet noemen. Concurrent Heineken zou daar zijn voordeel mee kunnen doen.

Wij vrezen dat van een goed “doordrinkbaar” drankje, per avond nog meer geconsumeerd zal worden dan van pils. Dat zal de gevaren in het verkeer nog verder vergroten, nog meer overlast veroorzaken en op termijn de gezondheid nog ernstiger schaden dan de veel te vele pilsjes die er voordien gedronken werden. Zo raakt de samenleving van de regen in de drup.