Naltrexon is een geneesmiddel dat vooral bekend als geneesmiddel dat gebruikt wordt bij het afkicken van heroïneverslaaafden. Onlangs is men gestart met het behandelen van alcoholverslaafden met dit middel.
Heroïneverslaafden krijgen naltrexon toegediend terwijl zij onder narcose verkeren. Daarbij ontgiften zij volledig, zonder dat zij last krijgen van afkickverschijnselen. Na deze behandeling moeten zij nog een maand of tien naltrexon slikken, om hun hang naar opiaten te onderdrukken. Naltrexon blokkeert in de hersenen de zogenaamde opiaatreceptoren. Daardoor treedt er na toediening van morfine of heroïne geen roes op.
Als een roesmiddel geen roes meer veroorzaakt, verliest het zijn aantrekkelijkheid voor de ex-verslaafde. Zo raakt hij bevrijd van zijn hang naar de roes. Het succespercentage bij het afkicken onder narcose ligt veel hoger dan bij andere vormen van afkicken. Wij berichtten daarover in januari 2001 in dit blad.
Bij alcoholverslaafden gaat het ontwennen niet onder narcose. Zij krijgen naltrexon toegediend en mogen gewoon blijven drinken. Naltrexon blokkeert het roesgevoel. De roes blijft uit, maar de kater niet. Het voor de verslaafde prettige effect (“genotseffect”) blijft achterwege. Het onprettige effect van veel drinken wordt echter niet voorkomen. Daardoor wordt de behoefte om door te blijven drinken geleidelijk minder.
De ontwenning met behulp van deze zogenaamde contralmethode, is niet alleen geschikt voor verslaafden aan alcohol, maar ook voor excessieve drinkers die een steuntje nodig hebben om te kunnen matigen. Te denken valt bijvoorbeeld aan ondernemers en aan werknemers op hoge posten in de commerciële sector. Bijkomend voordeel voor hen is dat zij niet opgenomen behoeven te worden in een kliniek. Niemand behoeft er iets van te merken dat zij onder behandeling zijn.
Hoe lang iemand naltrexon moet blijven gebruiken, hangt af van de persoonlijke situatie. Het kan jaren duren. Maar na de aanvangskuur, behoeft men verder alleen maar een pilletje in te nemen voordat men gaat drinken. Naltrexon wordt vergoed door de verzekeraars. De behandeling zelf niet. Die kost 1750 euro.
Dingeman Korf