terug

Rode wijn toch niet levensverlengend

Afgelopen juni verraste het AD zijn lezers met de kop “Vitamine in bier maakt sterker, slanker en gezonder”. Een artikel gebaseerd op een artikel van dezelfde strekking in de Daily Mail. Bier zou een “wondermolecuul” bevatten dat overgewicht tegengaat, spierweefsel versterkt en de weerstand verhoogt.

Het “wondermolecuul” dat in bier gevonden is heet nicotinamide riboside (NR). Het wordt ook wel niacinamide riboside genoemd. Het is het koppelingsproduct van nicotinamide met de suikersoort ribose. Nicotinamide is de chemische naam voor vitamine B-3. De aanwezigheid in bier van vitamine B-3 zelf, is al tientallen jaren bekend.
Het molecuul NR is ook aanwezig in melk. De specifieke koppeling in genoemde krantenkop aan bier, is dus op zijn zachtst gezegd suggestief. Iemand behoeft helemaal niet aan het bier te gaan als hij meer van dat molecuul binnen wil krijgen.

Het onderzoek aan nicotinamide riboside (NR) is een samenwerkingsproject van de Ecole Polytechnique Federale in Lausanne en het Weill Cornel Medical College in New York. Het is uitgevoerd met muizen als proefdieren. Die werden gedurende 10 weken op een vetrijk dieet gezet. De helft van hen kreeg daarnaast NR toegediend, de andere helft niet.

Na tien weken bleken de muizen die NR hadden gekregen gemiddeld aanzienlijk minder vervet dan de muizen die de stof niet hadden gekregen. Bovendien kwam in de NR-groep geen enkel geval van diabetes voor, wat in de andere groep wel het geval was. Ook bleken de NR muizen het opvallend beter te doen in uithoudingstesten. Microscopisch onderzoek van hun spiervezels gaf de verklaring van dat laatste, hun spieren waren sterker en gezonder.

Vitamine B-3 speelt een belangrijke rol bij de energievoorziening van de cellen in het lichaam en bij de werking van het zenuwstelsel. Het lijkt er op dat nicotinamide riboside dat effect in versterkte mate levert. De energievoorziening van cellen verloopt via de mitochondriën. Deze mitochondriën zijn ook betrokken bij veroudering van cellen. De onderzoekers hopen dat een oppepper voor de mitochondriën in de vorm van NR, ook de veroudering van cellen zal kunnen afremmen.
Een tekort aan vitamine B-3 treedt niet snel op. Het overgrote deel van onze voedingsmiddelen bevat het. Zo komt het voor in vlees, vis, melk, volkoren producten, groenten en veel fruitsoorten. In hoeverre de koppeling met ribose in het menselijk lichaam plaatsvindt is nog onduidelijk. In de melkklieren van koeien en in de cellen van gist vindt de koppeling in ieder geval wel plaats. In het laboratorium kan de koppeling ook worden uitgevoerd.

Als het effect van NR in muizen ook in andere proefdieren, en uiteindelijk in de mens wordt bevestigd, ligt de weg open naar toepassing als voedingssupplement. Bier is daarvoor echter geen goede bron wegens de vele schadelijke nevenwerkingen, vooral die door alcohol. Een klein pilletje is een heel wat veiliger toedieningsvorm dan een groot aantal liters bier. De suggestieve krantenkoppen in het AD en de Daily Mail zetten daarom lezers op het verkeerde been.

Dingeman Korf