Bij een groot deel van het publiek heerst de misvatting dat elke dag een glas rode wijn onovertroffen zou zijn voor een positief effect op de gezondheid. Al in 1995 bewees prof. Folts echter dat druivensap en wijn in dat opzicht geheel gelijkwaardig zijn. Een onderzoeksgroep van de universiteit van Glasgow, heeft inmiddels een rangorde voor 13 verschillende vruchtensappen opgesteld.
Zoals professor Folts en medewerkers bewezen, is het niet de alcohol uit de rode wijn die een gunstig effect op hart en bloedvaten heeft, maar zijn het de polyfenolen, respectievelijk flavonoïden die er goed voor zijn. Sinds de publicatie van Folts, zijn er flavonoïden aangetoond in tal van vruchten en groentes. Hoeveelheid en precieze samenstelling van die flavonoïden zijn zeer variabel.
Een werkgroep van de universiteit van Glasgow onder leiding van professor Crozier, heeft daarna nagegaan hoeveel polyfenolen aanwezig zijn in een dertiental ongezoete vruchten-sappen die in de winkel verkrijgbaar zijn. Tevens maten zij de activiteit van die polyfenolen om-dat het ene polyfenol veel effectiever werkt dan het andere. Doel van hun onderzoek was onder meer om bewuste consumenten houvast te geven bij het doen van een keuze.
Het in Groot-Brittannië meest gedronken vruchtensap is sinaasappelsap (jus d’orange). Merkwaardigerwijs belandde dit sap, samen met het sap van witte druiven, helemaal onderaan de lijst van Crozier. Het redelijk populaire heldere appelsap bracht het niet verder dan de middenmoot, net als granaatappelsap.
Helemaal bovenaan de lijst eindigde zoals te verwachten viel het sap van blauwe druiven, gevolgd door achtereenvolgens sap van pompelmoes (grapefruit), van veenbessen (cranberries) en troebele appelsap. Het zijn dan ook deze laatste vier vruchtensappen die Crozier aanbeveelt als gezonde dranken ter aanvulling op gezonde eetgewoonten.
Polyfenolen en flavonoïden werken als anti-oxidanten en vangen “vrije radicalen” weg die bij de stofwisseling ontstaan. Die vrije radicalen worden in verband gebracht met het ontstaan van ziekten als aderverkalking, kanker en Alzheimer. Zo constateerden prof. Dai en medewerkers uit een eerdere, 10 jaar durende studie waaraan 2.000 proefpersonen deelnamen, dat driemaal in de week drinken van een glas sap van blauwe druiven de kans op het krijgen van Alzheimer met ongeveer 75 procent verminderde.
Dingeman Korf