Begin november verschenen er in diverse kranten grote artikelen waarin de lof van het bier gezongen werd. Het leek een herhaling van de loftuitingen over het bier naar aanleiding van het biercongres, dat het CBK op 9 november 2000 in Den Haag organiseerde. Had het CBK de oude verhalen nog eens opgepoetst om ze als nieuw in de publiciteit te gooien?
Volgens de publicaties van november jongstleden, zou de alcohol uit bier net even veel gezondheidsbescherming leveren als de alcohol uit wijn. Jammer voor de bierbrouwers, maar van de gunstige werking van rode wijn is al jarenlang bekend dat hij veroorzaakt wordt door de flavonoïden in die wijn, en niet door de alcohol. Van rood druivensap is in dierexperimenten bewezen dat het dezelfde werking heeft als rode wijn !Een verwijzing naar wetenschappelijk onderzoek dat een gunstige werking van alcohol aangetoond zou hebben, was in genoemde publicatie niet te vinden. Wel werd de Spaanse prof.dr. Pilar Franch ten tonele gevoerd, die de gunstige werking van het bier toeschreef aan de anti-oxidanten die het bevat.
Die anti-oxidanten zijn echter ook aanwezig in alcoholvrij bier. Zij vormen dus geen argument om alcoholhoudend bier te gaan drinken. Verder zijn de flavonoïden uit de druif ook anti-oxidanten, dus het verhaal over anti-oxidant werking kan wel kloppen.
Ook de Belgische prof. dr. Denis de Keukeleire van de Gentse Hopschool werd weer eens geciteerd. Maar hij had het alleen over de gunstige effecten van hop, en niet over bier. Hop werkt rustgevend, bevordert de slaap, en gaat verstoring van bepaalde stofwisselingsprocessen tegen. Ook hieruit viel geen argument voor het consumeren van alcohol gehaald worden.
Toch stonden de artikelen bol van de positieve kretologie over bier. Uiteraard wel met de toevoeging dat je er met mate van moet genieten. Dat alcohol schadelijke gevolgen kan hebben, durven zelfs de bierbrouwers niet meer te ontkennen. In dit verband is het goed om te weten dat 3 à 4 procent van alle kanker toe te schrijven valt aan alcohol. Erg gezond kan men alcohol dus moeilijk noemen.