terug

Bierbrouwers Carlsberg en Heineken aangepakt

Vorig jaar maart deed de Europese Commissie invallen bij een groot aantal Europese bierconcerns. Doel was een einde te maken aan prijs- en andere afspraken. Het toen verkregen bewijsmateriaal wordt geordend en bestudeerd. Telkens als er weer een zaak rond is, wordt er een boete opgelegd of een rechtszaak aanhangig gemaakt.

In het januarinummer van dit blad berichtten wij al dat de Europese Commissie forse boetes had opgelegd aan twee Belgische en drie Luxemburgse bierconcerns. Zij hadden onderling prijsafspraken gemaakt, en de afzetmarkt verdeeld. De EC zei toen dat dit een eerste stap was op weg naar een “grote schoonmaak” in de biersector.

In januari meldden wij verder dat de EC ook invallen had gedaan bij de Nederlandse bierconcerns Heineken, Grolsch en Bavaria. Die zouden waarschijnlijk ook nog wel aan de beurt komen. Inmiddels was het afgelopen maart zover dat Heineken officieel in staat van beschuldiging werd gesteld.

Heineken en het Deense bierconcern Carlsberg worden ervan beschuldigd niet toegestane afspraken met elkaar te hebben gemaakt over de verdeling van de afzetmarkt. De twee brouwers zouden in de jaren 1993 – 1996 hebben beloofd om elkaar niet fors te beconcurreren op de respectievelijke thuismarkten.

Iedereen kan constateren dat er in Denemarken nauwelijks Heineken bier verkocht wordt, en in Nederland nauwelijks Carlsberg bier. Degene die zijn eigen ogen niet vertrouwt, kan de officiële statistieken er op nalezen. Het feit ligt er. Alleen had de EC bewijsmateriaal voro de afspraak nodig.

Carlsberg en Heineken bestrijden uiteraard de aantijgingen van de EC. Volgens Carlsberg ging het destijds bij de ontmoetingen tussen de topmanagers van de twee biergiganten om beleefdheidsbezoekjes. De twee concerns krijgen nu circa twee maanden om zich te verdedigen. Daarna volgt een hoorzitting, en vervolgens neemt de EC een besluit over een eventuele boete en de hoogte daarvan. Interbrew en Alken-Maes kregen vijf maanden geleden boetes van elk ongeveer 45 miljoen euro.