Het sprookje dat matig alcoholgebruik goed voor hart en bloedvaten zou zijn, is zo langzamerhand wijd verbreid geraakt. Fors alcoholgebruik is er juist slecht voor. En recent onderzoek heeft aangetoond dat dronkenschap trombose kan veroorzaken.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat (zeer) matig gebruik van rode wijn goed is voor hart en bloedvaten. De alcoholindustrie heeft daar in zijn publiciteit van gemaakt dat matig alcoholgebruik goed voor hart en bloedvaten zou zijn. Dat is onjuist, het gaat om een bestanddeel uit blauwe druiven. Je kunt dus ook die druiven eten, of rood druivensap drinken om hetzelfde effect te bereiken.
Velen hechten echter geloof aan de sprookjes van de alcoholbranche. Wat men graag wil geloven, gaat men ook geloven. Dat leidt echter tot onvoorzichtigheid met alcohol en onderschatten van de risico’s. Dat is slecht voor de gezondheid.
Langdurig fors alcoholgebruik is zeer schadelijk voor het hart. De pompfunctie gaat achteruit, en er kunnen uiteindelijk ritmestoornissen optreden. Kortdurend fors alcoholgebruik, werd tot nu toe voor relatief onschadelijk voor het hart gehouden. Onderzoek in Amersfoort heeft nu echter aangetoond dat dronkenschap op zichzelf een risicofactor is voor trombose.
Alcohol werkt in op de fibrinolyse. Dat is het biochemische proces waardoor bloedstolseltjes binnen het lichaam opgelost worden. De stolling van het bloed is bedoeld om bloedverlies door wonden tegen te gaan. De stolsels moeten bloedvoerende weefsels afsluiten van de buitenwereld. Binnen het lichaam kunnen bloedstolsels echter bloedvaten verstoppen. Dat is de gevreesde trombose. Wanneer zoiets optreedt in de bloedvaten die de hartspier van bloed voorzien, kan dat dodelijk zijn. Trombose in de hersenen leidt tot een herseninfarkt.
Het Amersfoortse onderzoek heeft aangetoond dat na het consumeren van 6 glazen rode wijn, de fibrinolyse duidelijk verminderd is. Meer stolseltjes blijven circuleren in de bloedbaan, met het risico dat zij aangroeien en tot een verstopping leiden. Het effect blijft urenlang merkbaar. Na de vorige avond dronken te zijn geweest, loopt men ook de volgende morgen nog een verhoogd risico.
Enkele jaren geleden ontdekten Finse wetenschappers, dat voor de hersenen het gebruik van veel alcohol binnen een kort tijdsbestek veel schadelijker was dan diezelfde hoeveelheid verdeeld over de gehele week. Voor hart en bloedvaten blijkt nu hetzelfde te gelden.
Dingeman Korf