Mensen die energiedrankjes mengen met alcohol, voelen zich vaak minder dronken dan zij in werkelijkheid zijn. Objectieve metingen door Braziliaanse onderzoekers hebben onlangs echter aangetoond dat het effect van alcohol in het geheel niet verandert door gelijktijdig gebruik van energiedrankjes.
Energiedrankjes zijn bedoeld om het gevoel van vermoeidheid te camoufleren. Zij worden vooral gebruikt door bezoekers van disco’s. Zij bevatten als voornaamste werkzame component gewoonlijk caffeïne. Daarnaast druivensuiker, vitamines en soms mineralen. Deze laatste drie vormen ook de basis van veel sportdrankjes tegen uitputtingsverschijnselen. Energiedrankjes bevatten vaak ook nog plantenextracten als guarana, taurine en dergelijke. Het bekendste merk in Nederland is Red Bull. Daarnaast zijn op de markt Black Booster, Dark Dog, Flying Horse, Golden Power, Red Devil en nog enkele.
De hoeveelheid caffeïne die in één blikje van deze drankjes zit, varieert tussen die van één en die van zes koppen koffie. Het voornaamste effect is dus dat zij de gebruiker goed wakker houden. Daarnaast versnellen zij de hartslag en verhogen zij de bloeddruk. Zoals bekend is het gebruik van caffeïne voor hartpatiënten niet zonder gevaar.
Een Braziliaans onderzoeksteam onder leiding van prof. M.L. Souza-Formigoni van de universiteit van Sao Paulo, onderzocht de uitwerking van alcohol, van Red Bull en van een mengsel van die twee bij mannelijke proefpersonen. De onderzoekers constateerden dat personen die een combinatie van Red Bull met alcohol drinken, een aangenaam en opgewekt gevoel krijgen en zich minder vermoeid voelen. Zij concluderen daaruit dat energiedrankjes de depressieve werking van alcohol tegengaan.
Energiedrankjes vergroten het verschil tussen hetgeen de drinkers denken aan te kunnen, en hetgeen zij werkelijk aankunnen. De gebruiker voelt zich veel en veel fitter dan hij in werkelijkheid is. Hij voelt zich helemaal niet dronken, en nog tot alles in staat. Objectieve metingen en fysieke tests bewijzen echter dat het effect van de alcohol in het geheel niet vermindert door deze drankjes.
In Brazilië denken veel mensen dat energiedrankjes de slaap doen verdwijnen die door alcohol veroorzaakt wordt. Tal van nachtclubs bieden cocktails aan van energiedrankjes met sterke drank (meest whisky of wodka). De bezoekers denken daarmee de hele nacht te kunnen blijven dansen. Souza-Formigoni en medewerkers hebben geconstateerd dat dit een illusie is. De negatieve effecten van alcohol op de spiercoördinatie en op de reactiesnelheid worden niet opgeheven. “De persoon in kwestie is dus dronken, maar hij voelt zich helemaal niet zo”.
Haar collega prof. R. Boergnen de Lacerda van de universiteit van Parana wijst op de nadelen van de overmoed die ontstaat door het camoufleren van de alcoholwerking. Die overmoed kan leiden tot onverantwoord gedrag. Als mensen de indruk hebben dat zij niet dronken zijn en in de auto stappen, is de kans op een alcoholongeval onverminderd groot. “Zij moeten zich realiseren dat een goed gevoel niet betekent dat zij niet dronken zijn”, aldus deze hoogleraar.
Een woordvoerster van Red Bull Europe heeft verklaard dat deze firma op geen enkele wijze het mengen van haar energiedrankje met alcohol aanbeveelt. De RAC (de Engelse ANWB) heeft afgelopen maart nog eens beklemtoond dat zij het gebruik van energiedrankjes kan aanbevelen ter verbetering van de concentratie en om de reactiesnelheid op peil te houden, maar uitsluitend indien zij gedronken worden zonder alcoholische bijmengingen.
In het nummer van dit blad van mei 2000 schreven wij reeds een artikel onder de kop “Energiedrankjes niet met alcohol mengen”. Wij kwamen daarin op theoretische gronden tot dezelfde conclusies als Souza-Morigoni nu uit experimenteel onderzoek heeft afgeleid. Wij schreven toen reeds dat het mengen van mixdrankjes met sterke drank vooral resulteert in een hoge dosis zelfbedrog. Dat is nu bewezen.
Dingeman Korf