terug

Keuringsdienst controleert strenger op leeftijdsgrens alcohol

De alcoholnota van afgelopen najaar, kondigde aan dat de leeftijdsgrenzen voor het kopen van alcohol strenger gehandhaafd zouden gaan worden. De Keuringsdienst van Waren zou de drankverkoop aan jongeren meer gaan controleren. Die intensivering is inmiddels behoorlijk op gang gekomen.  

De alcoholnota gaf aan dat het aantal inspecteurs voor de Drankwet met veertig personen zou worden uitgebreid. Een uitbreiding met dertig personen, kon op relatief korte termijn worden uitgevoerd. Deze nieuwe inspecteurs zijn inmiddels al enkele maanden actief. De bedoeling is dat er vóór juni nog tien bijkomen.

De inspecteurs reizen supermarkten, café’s, disco’s en slijterijen langs om te controleren of de exploitanten zich houden aan de leeftijdsgrenzen van respectievelijk 16 jaar voor bier en wijn, en 18 jaar voor sterke drank. Ook moeten zij in supermarkten controleren of  er geen alcoholhoudende dranken tussen de frisdranken staan opgesteld, en of er geen op jongeren gerichte alcoholpromotie acties plaatsvinden.

De inspecteurs hebben inmiddels diverse overtredingen geconstateerd. Onthullend was de controle tijdens de Horesca vakbeurs in Zuidlaren. Tijdens die beurs bleken jongeren onder de leeftijdsgrens, de diverse aangeboden alcoholhoudende dranken probleemloos te kunnen verkrijgen en uitproberen. Je vraagt je daarbij wel af wat jongeren op de Horesca vakbeurs te zoeken hebben.

Dat diverse exposanten de leeftijdsgrenzen niet in acht namen, klemt des te meer omdat zij geacht worden een voorbeeld te geven voor de hele horecasector. Daarnaast constateerden de inspecteurs dat in diverse van die alcoholverstrekkende stands, de verplichte aanduiding van de leeftijdsgrenzen te ontbrak. Ook op dit punt zouden de exposanten een voorbeeldfunctie moeten vervullen.

De controleurs hebben op de Horesca vakbeurs proces-verbaal opgemaakt tegen een drietal exposanten die op heterdaad betrapt werden op het verstrekken van alcoholhoudende drank zonder na te gaan of de jongeren de vereiste leeftijd hadden.

Wij zien met belangstelling de processen tegen die exposanten tegemoet. Want het maakt nogal wat uit of de rechter hen tot de minimum of tot de maximum straf veroordeelt.