Brits onderzoek, gepubliceerd in de Daily Mail, heeft onlangs nog eens gedetailleerd laten zien hoe funest alcohol is voor mensen die kampen met overgewicht. Het onderzoek werd uitgevoerd door het bedrijf Forza Supplements. Woordvoerder Lee Smith stelt: “de sleutel tot succesvol afslanken is stoppen met alcohol”.
Consumenten hebben vaak geen idee hoeveel calorieën zij binnenkrijgen door hun drinkgewoonten. Van frisdrank weten zij vaak nog wel dat er veel suiker in zit, maar daar houdt het meestal bij op. Dat ook “gezonde” vruchtensappen suikers bevatten, zij het flink minder dan de meeste frisdranken, is vaak onbekend.
Dat alcoholhoudende dranken dubbel dikmakend werken is nog minder bekend. Het publiek kent wel de “bierbuik”, maar weet niet dat die bierbuik ook wel eens een wijnbuik is.
Het onderzoek van de Daily Mail werd verricht onder 1.000 personen die een vermageringsdieet volgden. Bijna 40 procent van hen dronk op een avondje uit, vijf of meer glazen alcoholhoudende drank. Dat leverde minstens een kwart van hun streefopname van maximaal 2000 kcal per etmaal. Bier en witte (zoete) wijn zelfs aanzienlijk meer dan een kwart door hun gehalte aan koolhydraten, respectievelijk suikers. En juist bier en witte wijn waren de meest populaire dranken bij respectievelijk mannen en vrouwen.
Gecombineerd met één of twee drankjes thuiskomend van het werk, en nog eens wat in de loop van de avond, was het resultaat dat één op de vier proefpersonen via zijn alcoholconsumptie een kwart van zijn wekelijkse streefhoeveelheid calorieën binnen kreeg. Als daar geen rekening mee wordt gehouden, mislukt het vermageren. Het grote publiek weet volgens woordvoerder Smith echter niet hoe sterk dikmakend alcoholhoudende dranken zijn.
Het Britse lid van het Europarlement Glenis Willmot heeft afgelopen zomer al gevraagd om de regels voor de etikettering (met name de vermelding van de samenstelling) van voedingsmiddelen, ook van toepassing te verklaren op alcoholhoudende dranken. In 2011 had de alcoholindustrie voor zijn producten een uitzondering bedongen. Willmot wil dat daar een einde aan gemaakt wordt.
De menselijke lever ziet alcohol en de afbraakproducten van alcohol als giftige stoffen die met voorrang uit het lichaam verwijderd moeten worden. Het verwerken van koolhydraten en vetten wordt door de lever dan “op een laag pitje gezet”. Die worden opgeslagen voor later. Het resultaat is dat de drinker dikker wordt.
Hiernaast heeft alcohol nog een tweede dikmakend effect: hij versterkt de eetlust (vandaar het gebruik als “aperitiefje”). Die versterking van de eetlust komt voort uit het feit dat alcohol het hormoon leptin(e) onderdrukt. Dat hormoon remt de eetlust, geeft het lichaam dus het signaal om te stoppen met eten. Alcohol neemt die remming weg en versterkt daardoor de eetlust.
De versterkte eetlust gecombineerd met de verzwakking van de wilskracht door alcohol, leidt er toe dat afslankers na een drankje al te gemakkelijk naar “verboden” voedingsmiddelen grijpen zoals een zak chips, een worstje of een pizzapunt. Van afslanken is dan al gauw geen sprake meer.
Dingeman Korf